Fedezze fel, hogyan segíthetnek az enzimek abban, hogy bélrendszere egészséges legyen!
Az enzimek a következő jótékony hatással rendelkeznek
• Javítja az emésztést
• Megküzd a gázokkal és a puffadással
• Csökkenti a gyomorégést
• Segít laktóz-intoleranciában
• Javítja az általános egészséget
• Energetizál
Sajnos a modern kor „vívmányai” közé sorolhatjuk az emésztőszervi panaszokat, a fájó gyomort, a puffadást, a felgyülemlő gázokat és a gyomorégést. Ezeket az emésztőszervi problémákat általában az emésztőenzimek hiánya okozza. De mik is azok az emésztőenzimek, hogyan tud egy emésztőenzim hiánya emésztési zavart okozni és mely emésztőenzim pótlása képes enyhíteni a kellemetlen panaszokat, tüneteket.
Mit nevezünk emésztőenzimnek?
Az enzimek olyan fehérjemolekulák, amelyek olyan kémiai reakciókat képesek katalizálni a szervezetben, mint például az tápanyagok lebontása kisebb, felhasználható alkotóelemeire.
Az emésztőenzimek megtalálhatóak a szájüregben (nyál), a gyomorban (gyomornedv) és a belekben (hasnyál, bélnedv és bélnyálka) és a keményítőt, a fehérjéket, a zsírokat és a cukrokat olyan anyagokká alakítják át, amelyek a szervezet számára felvehetőek.
Az enzimek alapvetően fontosak a szervezet minden működéséhez:
• a táplálék megemésztéséhez
• a tápláléknak a test minden részéhez való szállításához
• az ártalmas bomlástermékek szállításához
• a vese és a máj működésének elősegítéséhez
• a hormonok szállításához
• a koleszterin és triglicerid szintek kiegyensúlyozásához
• a légzéshez, a beszédhez, a mozgáshoz és a viselkedéshez
• az immunrendszer erősítéséhez
Az emésztés során az étel molekuláris összetevőire bomlik le specifikus enzimek által. A szénhidrátokat (keményítő) az amiláz enzim maltózzá, glükózzá és fruktózzá bontja le. A proteáznak nevezett enzimek a fehérjéket aminosavakká bontják le, míg a lipáz enzim a zsírokat bontja le glicerinre és zsírsavakra.
Hogyan működnek az enzimek?
Számos enzim katabolikus, amely azt jelenti, hogy különböző anyagok egyszerűbb alkotóelemeire való lebontását segítik elő. Az emésztőenzimek azokat a kötéseket bontják le, amelyek a tápanyagokat összetartják.
Mely emésztőenzimek nem termeli az emberi szervezet?
Van néhány olyan emésztőenzim, amelyeket ugyan nem termel a szervezet, de nagyon hasznosak lehetnek, ha kiegészítőként fogyasztjuk. Ilyen enzim a celluláz, amely lebontja a növényi rostokat alkotó cellulózt, az invertáz, amely a finomított cukrokat bontja és a pektináz, amely a fitátokat bontja. Nagyon fontos, hogy lebontsuk a fitátokat és a fitinsavat (utóbbit különböző magvak, hüvelyesek és gabonafélék tartalmaznak). Ha ezek az anyagokat nem emésztjük meg, akkor a bélcsatornában megkötik a kalciumot, a magnéziumot és a cinket és ezzel gátolják a felszívódását ezeknek a fontos ásványi anyagoknak.
Enzimek bevitele meggátolja a szervezet saját enzimtermelését?
Egy elterjedt tévhit szerint emésztőenzimek bevitele a szervezetbe meggátolja a szervezet saját enzimtermelését. Ez nem igaz. Ahogy a szervezet alkalmazkodik a különböző típusú ételekhez, amelyeket fogyasztunk, emésztőenzimek bevitele megszabadítja a szervezetet attól a tehertől, hogy extra emésztőenzimeket termeljen. Míg az étel a gyomor felső részében tartózkodik, a szervezet “kiszámítja” azt az enzimmennyiséget, amely ennek emésztéséhez szükséges. Ha a munka egy részét kiegészítő enzimek végzik, akkor a szervezetnek kevesebb enzimet kell termelnie és több energia marad a felépítő enzimek termelésére, amelyek olyan folyamatokban fontosak, mint például a sejtek regenerációja. A hasnyálmirigy nem hagyja abba az enzimek termelését, hanem olyan mértékben működik, amely az étel megemésztéséhez szükséges. Ha abbahagyjuk a kiegészítő enzimek fogyasztását, a test alkalmazkodni fog, és több saját emésztőenzimet fog termelni. Erre a jelenségre Dr. Edward Howell az Enzim táplálkozás című könyvében az “Emésztőenzimek körülményekhez alkalmazkodó termelésének törvénye”-ként hivatkozik.