HTML

drdetox

Amit tudnod kell a méregtelenítésről!

Friss topikok

Linkblog

Enzimek és a bélrendszerről való gondoskodás

2011.02.24. 14:32 DrDetox

Fedezze fel, hogyan segíthetnek az enzimek abban, hogy bélrendszere egészséges legyen!

Az enzimek a következő jótékony hatással rendelkeznek
•    Javítja az emésztést
•    Megküzd a gázokkal és a puffadással
•    Csökkenti a gyomorégést
•    Segít laktóz-intoleranciában
•    Javítja az általános egészséget
•    Energetizál

Sajnos a modern kor „vívmányai” közé sorolhatjuk az emésztőszervi panaszokat, a fájó gyomort, a puffadást, a felgyülemlő gázokat és a gyomorégést.  Ezeket az emésztőszervi problémákat általában az emésztőenzimek hiánya okozza. De mik is azok az emésztőenzimek, hogyan tud egy emésztőenzim hiánya emésztési zavart okozni és mely emésztőenzim pótlása képes enyhíteni a kellemetlen panaszokat, tüneteket.

Mit nevezünk emésztőenzimnek?

Az enzimek olyan fehérjemolekulák, amelyek olyan kémiai reakciókat képesek katalizálni a szervezetben, mint például az tápanyagok lebontása kisebb, felhasználható alkotóelemeire.
Az emésztőenzimek megtalálhatóak a szájüregben (nyál), a gyomorban (gyomornedv) és a belekben (hasnyál, bélnedv és bélnyálka) és a keményítőt, a fehérjéket, a zsírokat és a cukrokat olyan anyagokká alakítják át, amelyek a szervezet számára felvehetőek.

Az enzimek alapvetően fontosak a szervezet minden működéséhez:

•    a táplálék megemésztéséhez
•    a tápláléknak a test minden részéhez való szállításához
•    az ártalmas bomlástermékek szállításához
•    a vese és a máj működésének elősegítéséhez
•    a hormonok szállításához
•    a koleszterin és triglicerid szintek kiegyensúlyozásához
•    a légzéshez, a beszédhez, a mozgáshoz és a viselkedéshez
•    az immunrendszer erősítéséhez

Az emésztés során az étel molekuláris összetevőire bomlik le specifikus enzimek által.  A szénhidrátokat (keményítő) az amiláz enzim maltózzá, glükózzá és fruktózzá bontja le. A proteáznak nevezett enzimek a fehérjéket aminosavakká bontják le, míg a lipáz enzim a zsírokat bontja le glicerinre és zsírsavakra.

Hogyan működnek az enzimek?
Számos enzim katabolikus, amely azt jelenti, hogy különböző anyagok egyszerűbb alkotóelemeire való lebontását segítik elő. Az emésztőenzimek azokat a kötéseket bontják le, amelyek a tápanyagokat összetartják.

Mely emésztőenzimek nem termeli az emberi szervezet?

Van néhány olyan emésztőenzim, amelyeket ugyan nem termel a szervezet, de nagyon hasznosak lehetnek, ha kiegészítőként fogyasztjuk. Ilyen enzim a celluláz, amely lebontja a növényi rostokat alkotó cellulózt, az invertáz, amely a finomított cukrokat bontja és a pektináz, amely a fitátokat bontja. Nagyon fontos, hogy lebontsuk a fitátokat és a fitinsavat (utóbbit különböző magvak, hüvelyesek és gabonafélék tartalmaznak). Ha ezek az anyagokat nem emésztjük meg, akkor a bélcsatornában megkötik a kalciumot, a magnéziumot és a cinket és ezzel gátolják a felszívódását ezeknek a fontos ásványi anyagoknak.

Enzimek bevitele meggátolja a szervezet saját enzimtermelését?

Egy elterjedt tévhit szerint emésztőenzimek bevitele a szervezetbe meggátolja a szervezet saját enzimtermelését. Ez nem igaz. Ahogy a szervezet alkalmazkodik a különböző típusú ételekhez, amelyeket fogyasztunk, emésztőenzimek bevitele megszabadítja a szervezetet attól a tehertől, hogy extra emésztőenzimeket termeljen. Míg az étel a gyomor felső részében tartózkodik, a szervezet “kiszámítja” azt az enzimmennyiséget, amely ennek emésztéséhez szükséges. Ha a munka egy részét kiegészítő enzimek végzik, akkor a szervezetnek kevesebb enzimet kell termelnie és több energia marad a felépítő enzimek termelésére, amelyek olyan folyamatokban fontosak, mint például a sejtek regenerációja. A hasnyálmirigy nem hagyja abba az enzimek termelését, hanem olyan mértékben működik, amely az étel megemésztéséhez szükséges. Ha abbahagyjuk a kiegészítő enzimek fogyasztását, a test alkalmazkodni fog, és több saját emésztőenzimet fog termelni. Erre a jelenségre Dr. Edward Howell az Enzim táplálkozás című könyvében az “Emésztőenzimek körülményekhez alkalmazkodó termelésének törvénye”-ként hivatkozik.

13 komment

Címkék: emésztés enzimek emésztőenzimek tápanyag lebontás

A bejegyzés trackback címe:

https://drdetox.blog.hu/api/trackback/id/tr732687506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hefe 2011.02.25. 18:03:13

nezegettem a naptarat, de ra kellett jonnom, hogy nincs meg aprilis elseje. Ezek utan nem nagyon tudom hova tenni ezt az iromanyt.

Cellulazt nem veletlenul nem termel a szervezetunk. Nyilvan nem kell lebontani mindent amit megeszunk. A meg nem emesztett dolgok hozzajarulnak peldaul ahhoz, hogy megfelelo volumenu szekletet produkaljunk. Ez igen fontos, mert ha nincs meg a megfelelo mechanikai inger a belfalon, nem kotodnek dolgok a novenyi rostokhoz, akkor igencsak megno bizonyos rakoknak a kockazata. Eleg ha Dr. Hodgkin-ra hivatkozok, igen, arrol akirol a limfomat is elneveztek.

A masik dolog amit nem ertek teljesen, hogy a szajon bevitt enzimek hogyan elik tul peldaul a gyomorban levo igen alacsony pH-t, ami eppen a feherjek lebontasara szakosodott. Ott ugye szenhidrat-emesztes nem folyik, az kesobb tortenik meg. Egyszoval az oralisan bevitt enzimek mar a gyomorban lebomlanak, semmi nem eri el a "celteruletet".

Ekkora humbugokrol nem kellene blogolni, elotte talan utana kellene nezni a dolgoknak, dr. detox.

fordulo_bogyo 2011.02.25. 19:18:09

Nagy butasag ez barataim. Nem igaz.

thehandsomest (törölt) 2011.02.25. 19:28:25

Én egyszer azt olvastam, egy hasonló nívójú (angol) blogon, hogy pepsi-t (igen "n" nélkül) kell inni, mert az segíti az emésztést és kölünben meg a gyomor is termeli. Majdnem elsírtam magam.

Ezen már csak röhögtem...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.02.25. 20:20:16

ezért egészséges a nyers vegan étrend, és egészségtelen a hús, és főtt ételek

magyar bucó 2011.02.25. 20:38:39

Miért kellene nekünk olyan enzimeket ennünk, amit egyetlen emlős sem termel? A kérődzők is baktériumokkal bontatják le a cellulózt...

Scroll_Lock 2011.02.26. 01:11:46

@wmiki: a lényeg, hogy te levágtad!

moto.sapiens 2011.02.26. 01:13:58

Ha egészségtelen a hús fogyasztása, miért szakosodott vegyes étrendre a fogazatunk? És miért nem kérődzünk? Ha egészségtelen a főtt étel, miért él minden nemzedék tovább mint az előző? És mitől nő nagyobbra? Biztosan a friss levegőtől.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.02.26. 06:46:29

Őseink is megküzdöttek a bélgázokkal, enzimevés nélkül! Egyszerűen trottyolni kell. A púzás egészséges és kacagtató.
A leplezetlen flatulációs aktivitás az interperszonális kapcsolatok mélységének fokmérője is lehet. Ismerkedési fázisban még csiszatolja az ember a széklábakat a parkettán, később, az elfogadó, szeretetteljes légkörben pedig a világ leghumorosabb férjévé is avanzsálhat. Sosem értettem azokat a családokat, ahol apát kiküldik a kerti csaphoz arcot mosni egy szorongatott helyzetben elöavászkodó szalonpuki miatt.
Persze, a női fing az undorító, az ember bele kifordul, ők egyék továbbra is az enzimeket.

nyekk 2011.02.26. 10:07:08

@ripők: Még a Madonna, meg az Angelina Joli, meg a Liptai Klaudia (hajajj) is szokott pukizni. (tudományos vélemények szerint naponta átlagban 8x) Lehet, hogy még adásban is :-(

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.02.26. 10:52:29

@wmiki: Jól mondod! Őseink is nyereg alatt puhították a patisszont, Árpád apánk ezért nem púzott sohasem! A vérszerződés legendája pedig egyszerű liberálmoszkovita ármány!
Most a csülköt kell felügyelnem, különben releváns választ rittyentenék minden hozzászólónak. Addig érjétek be annyival, hogy véleményem szerint a pú nem Ördögtől való. Mentesítsük mindennapjaink az álnok kemikáliáktól, a szellentés a válasz mindenre.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2011.02.26. 13:59:27

@wmiki: Természetesen. Aki húst eszi, az azonnal, ott a helyszínen holtan fordul le a székről, míg aki csak növényeket fogyaszt, az örökké él.

@ripők: A púzás üvegházhat, szóval le vele!

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.02.26. 14:22:23

@stark: Mégis, mi a gond az üvegházhatással?! Néhány hombárfejű holland odavész ugyan, de az csak káló. Drágább lesz a kökörcsin, most mondd...!
süti beállítások módosítása