HTML

drdetox

Amit tudnod kell a méregtelenítésről!

Friss topikok

Linkblog

Rostok a székrekedés ellen

2011.06.24. 13:11 DrDetox

A rostban szegény táplálkozás számos egészségügyi problémát okozhat az emésztőrendszerünkben. A rostszegény étrend székrekedést eredményezhet, mert nehezebben ürül ki a vastagbélből a salakanyag.

Székrekedéssel élni

A rostban szegény táplálkozás irritábilis bélszindrómát (IBS) is okozhat, mely  gyomorfájással, görcsökkel, haspuffadással és  gázképződéssel járhat.  Hogyha az emberek helyesen táplálkoznának, nem lenne szükségük hashajtóra, vagy egyéb készítményekre - említi James Duke, PhD, a  The Green Pharmacy könyvében.  Az orvosok folyamatosan hangsúlyozzák, hogy a magas rosttartalmú étrend megszünteti  a székrekedést, mivel optimális mozgásban tartja a bélrendszert, és segíti az emésztési folyamatokat.  Dr. Duke, táplálkozás-tudományi szakember azt javasolja a székrekedésben szenvedőknek, hogy fogyasszanak rostban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát. Sokan csak húsféléket, zsírokat és gyorsételeket fogyasztanak. Nem csoda, hogy az amerikaiak kb.10 % szenved a székrekedéstől, míg az idősebbek esetén ez a szám 20 százalékra tehető.  A székrekedésnek számos káros hatása lehet az egészségre nézve. Kialakulhat például az autotoxikáció. Ilyenkor a salakanyagok és a méreganyagok túl sok időt töltenek a vastagbélben,  és a béltartalomból bizonyos anyagok felszívódnak a vérbe. A szakemberek szerint napi két-háromszori székelés lenne az ideális. A rostfogyasztás nem mindig hoz teljes megoldás a székrekedésre, de jelentős szerepe van a megelőzésben.  A felnőtt lakosság körében végzett kutatásokból kiderült, hogy a krónikus székrekedés általános és kellemetlen probléma az idősebbek körében.  A rostfogyasztás fontos szerepet tölt be a székrekedés kezelésében, de a gyógynövény-alapú  hashajtókat is széles körben alkalmazzák a székrekedésben érintettek.

A len

A székrekedés kezelésében előkelő helyen szerepel a len. A lenben a vízoldékony és  a nem oldódó rostok is megtalálhatóak.  Táplálkozáskor fogyasszon minél több rostot, így könnyebbé válik az emésztés és a béltartalom is könnyebben jut  át a bélrendszeren – javasolják a táplálkozástudományi szakemberek. Általában a rosttartalmú étrend-kiegészítők lent, omega 3 zsírsavakat és gyógynövényeket tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak az emésztésre és a székrekedésre.
A gyorsételek fogyasztása, az egészségtelen, rohanó életmódunk vezet legtöbb esetben az emésztési és bélrendszeri problémákhoz. Ha szeretnénk megőrizni egészségünket, több rostban gazdag ételt kell fogyasztanunk és sokkal nyugodtabb életet kell folytatnunk.
Irritábilis bél szindróma (IBS)

A székrekedés mellett az IBS keseríti meg világszerte több millió ember életét. Dr. Hoffman táplálkozástudományi amerikai szakember megfigyelte, hogy a gasztroenterológusokhoz forduló emberek fele IBS-ben szenved. Az IBS-ben szenvedő betegek gyakran görcsölnek, hasmenéstől vagy éppen székrekedéstől szenvednek, amik hatással vannak a napi életükre. Szerencsére a rostok az IBS kezelésénél is hatékonynak bizonyulnak, mert megszüntetni a görcsöket és segíti a béltartalom kiürítését - mondja Dr. Hoffman. Az oldhatatlan és az oldódó rostok jótékony hatással vannak a normális bélműködésre.  A jobb eredmény érdekében, a rostok mellett enzimeket, omega-3 zsírsavakat, a borágó olajat, az L-glutamint érdemes fogyasztani, mert ezek hozzájárulnak az IBS tüneteinek enyhítéséhez vagy akár megszűnéséhez is.

Szólj hozzá!

Címkék: rost székrekedés rostok ibs irritábilis bél szindróma emésztő rendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://drdetox.blog.hu/api/trackback/id/tr483011241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása