HTML

drdetox

Amit tudnod kell a méregtelenítésről!

Friss topikok

Linkblog

A 10 legjobb tisztító étel

2011.06.06. 10:20 DrDetox

A székrekedés megszüntetésében óriási szerepe van a táplálkozásnak, a fizikai aktivitásnak és az életvitelnek.

Minden egyes falattal segítheti a szervezet tisztulását. A kulcs a rostokban és az antioxidánsokban rejlik. A rostok a gyümölcsökben, zöldségekben, magvakban és a gabonafélékben találhatók és segítik a méreganyagok megkötését és kiürítését a belekből. Az antioxidánsok semlegesítik a szabadgyököket (belső mérgek) és csökkentik az oxidatív stresszt. (Az oxidatív stressz összekapcsolható számos degeneratív betegséggel és bizonyos ráktípussal.) Az antioxidáns vitaminok és ásványi anyagok megtalálhatóak ugyanazokban az ételekben, mint a rostok. Ha módjában áll, organikus ételeket fogyasszon.  Az organikus élelmiszereket növényvédő szerek vagy rovarölő szerek használata nélkül termesztik és állítják elő. Kimutatták, hogy az organikus élelmiszerek gyakran nagyobb mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos mezőgazdasági módszerekkel termelt élelmiszerek. Az USDA egy tanulmányban rendszerezte az ételeket az antioxidáns hatásuk szerint, amit a Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban tettek közzé. Több mint 100 különböző étel vizsgálata után egy top 10-es listát alkottak meg, amelyek az élelmiszerek antioxidáns hatását mutatják, amelyek bőségesen tartalmaznak rostokat is.

1. kisszemű vörösbab (száraz)
2. vad fekete áfonya
3. piros vesebab
4. Pinto bab
5. Fekete áfonya (termesztett)
6. vörös áfonya
7. articsóka (főtt)
8. földi szeder
9. aszalt szilva
10. málna

Életstílus 3 lépésben

Mozgás

Már az egyszerű gyaloglás is segít megszüntetni a székrekedést. A fizikai aktivitás egyéb formái is, mint a jogging, a kerékpározás, az úszás vagy más egyéb mozgásos tevékenység is serkenti a bélműködést. Egy német tanulmány összefüggést talált a székrekedés tüneteinek csökkenése és a rendszeres testmozgás között. (Fortsch. Med Orig). A rendszeres testmozgás nem csak a bélműködést segíti, hanem  fontos része a tisztítófolyamatnak is. Egy japán tanulmány szerint a gyaloglás a rostkészítmények fogyasztásával elősegíti az egészséges bélműködés kialakulását. Elson Haas, MD véleménye szerint a mozgás jótékony hatása közé sorolható a szervezet tisztítása, a vér és a szövetek megtisztulása is. Az izzadás is segíti a méreganyagok kiürülését.

Folyadékfogyasztás

A beleknek megfelelő mennyiségű vízre, illetve folyadékra van szüksége, hogy a salakanyagoknak optimális állaga legyen és a beleken való áthaladásuk normálisan végbemehessen. Megfelelő mennyiségű vízzel ez jól szabályozható. Ha nem fogyaszt elég vizet vagy folyadékot, a rostok nem tudják elvégezni a feladatukat hatékonyan. A vastagbél eltávolítja a felesleges vizet a salakanyagból, amikor áthalad rajta. Nem megfelelő mennyiségű víz fogyasztása esetén az átjutási idő lelassul és túl sok víz szívódik vissza. Ez pedig kemény és száraz székletet eredményez, ami hozzátapad a bélfalra.

 Stressz-csökkentés

Érje el, hogy bélmozgása (perisztaltika) optimális lehessen. A bélrendszer nagyon érzékeny rendszer, amire hatással van a stressz, a trauma, az érzelmi állapot, az utazás és még sok minden egyéb. Dr. Elson Haas, a The New Detox Diet and Staying Healthy with the Seasons szerzője szerint fontos a szervezet egyensúlyának megteremtése a jobb emésztés érdekében. Így törekedjük arra hogy találjuk meg az egyensúlyt és az egészséges arányt a mozgás és nyugalom, a munka és a pihenés között. A stresszcsökkentő módszerek (meditáció, zenehallgatás, nyugodt séta, kertészkedés, természet) és a stresszmentes életvitel segíthet a szellemi fáradtság enyhítésében a stresszoldásban és ezen keresztül a székrekedés megszüntetésében is.

Táplálkozás a jobb székletürítés érdekében

A gyorsételek kiiktatása az étkezésből segíti a szabályozott bélműködés kialakulását. Ellen Tart Jensen  táplálkozási szakértő javasolja, hogy hagyjunk fel a fehér liszt, fehér cukor, tejtermékek, húsok és a só fogyasztásával egy hónapig, hogy méregtelenítsük a bélrendszerünket, szervezetünket. Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, hüvelyeseket, gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat. Az aszalt gyümölcsök , mint a datolya, a szilva és a füge édesgyökér teával alkalmanként fogyasztva rendben tartja a bélműködést. A székrekedésnek nem kell egy élethosszig tartó betegségnek lennie. Megfelelő táplálkozással, elegendő folyadék és rost fogyasztásával, rendszeres mozgással, szervezett életvitellel és stresszcsökkentő módszerekkel elérhető, hogy az illemhely meglátogatása gördülékeny, egyszerű és gyors legyen.

Tippek

Az izzadás kiváló méregtelenítő hatású, ugyanis a méreganyagok egy része a bőrön át kiürül. Kutatók 30 %-ra becsülik a bőrön át kiürült méreganyagok mennyiségét naponta. Mikor megemelkedik a testhőmérséklet és izzadni kezd, a pórusok kitágulnak, a keringés fokozódik és a bőr egy nagyerejű méregtelenítő csatornává változik. Továbbá az izzadás gátolja a baktériumok növekedését a szervezetben azáltal, hogy megnő a testhőmérséklet. Számos kultúrában jelen van egy izzadásos módszer az egészségmegőrzés érdekében. Az amerikai őslakók izzadókunyhók segítségével idézték elő ezt. A finnek és a svédek a híresek a szauna és izzasztófürdőjükről méregtelenítés és relaxálás céljából. A szaunázás hatékony és biztonságos módja a méregtelenítős izzadás létrehozásának. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres, hosszútávú izzadás a szaunában segít a vérnyomás csökkentésében és javítja a tüdőfunkciókat. Javítja az ízületek mobilitását és csökkenti a reumás fájdalmat.  A szaunázás a legtöbb embernek biztonságos, de aki krónikus betegségben szenved, először kérdezze meg kezelőorvosát. Larry Wilson szakember szerint a napi egyszeri vagy kétszeri szaunázás a legtöbb ember esetében hatékony a felhalmozott méreganyagok eltávolításában.

Szólj hozzá!

Címkék: méregtelenítés tisztítás rostok

A bejegyzés trackback címe:

https://drdetox.blog.hu/api/trackback/id/tr852961082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása