HTML

drdetox

Amit tudnod kell a méregtelenítésről!

Friss topikok

Linkblog

Győzelem a candida felett

2011.01.24. 13:52 DrDetox

Világszerte a candidiasis-ként ismert élesztőgombás betegség nagyon sok és egyre több embert érint. Egyre több nő szenved az élesztőgombák okozta megbetegedésektől.

Szakértők becslése szerint a nők háromnegyede érintett legalább egyszer élete folyamán, és a nők fele visszatérő fertőzésekkel küzd. Pedig az élesztőgombák túlszaporodása ellen már léteznek hatékony és egyszerű eszközök. Kisebb életmódbeli változtatással, megfelelő étrendkiegészítők szedésével és a helyes diéta követésével megnövelhetjük a szervezet ellenállóképességét a bosszantó fertőzésekkel szemben.

Az élesztőgombák túlszaporodása

Az élesztőgombák túlszaporodását okozó mikroorganizmus, a Candida albicans szinte mindenki szervezetében megtalálható. Általában kis mennyiségben fordul elő a bélben és a nyálkahártyákon. Az immunrendszer és a bélben élő jótékony baktériumok kordában tartják a Candidát és az egyéb kórokozókat.  Ám a stressz és a szervezetünkbe bekerülő sokféle anyag miatt a Candida elszabadulhat. Trent Nichols, orvos, belgyógyász, dietetikus és gasztroenterológus, aki a pennsylvaniai Hanoverben a Táplálkozási és Emésztési Rendellenességek Központjában dolgozik, a következőkre figyelmeztet: „Sokféle oka lehet annak, hogy az embereknél miért alakul ki candidiasis. A túlzott antibiotikum-használat felboríthatja a bélflóra egyensúlyát, flóra-diszbiózist (az emberrel szimbiózisban élő baktériumok abnormális állapota a bélrendszerben ) okozva, ilyenkor elszaporodnak a kórokozó mikroorganizmusok. Ezenkívül, ha az immunrendszerünk le van gyengülve vagy vírusfertőzésünk van, nagyobb eséllyel szaporodhat el a Candida.” Amikor egy antibiotikum-kúra kiirtja az emésztőcsatornánkban élő jótékony baktériumokat, a Candida optimális környezetet talál az  elszaporodásra, és betöltheti a megüresedett ökológiai „rést”.  Ráadásul, ahogy Dr. Nichols, „Az emésztőrendszer egészsége” című könyv szerzője rámutat, „az amalgámtömésekből származó higany is sok mindenért okolható”. Úgy gondolják, hogy a fogtömésekből származó nehézfém elpusztíthatja a hasznos baktériumokat, amelyek segítenek a Candidát kordában tartani. Dr. Nichols megjegyzi, hogy a terhesség, hormonpótlás vagy fogamzásgátló szedése miatt megnövekedett hormonszint, vagy a prednisone és egyéb immunszupresszív gyógyszerek (serkenthetik, vagy gátolhatják az immunrendszer működését) szedése szintén megnövelheti a gombafertőzés esélyét.

Toxin-kibocsátás

Ha a Candida túlszaporodik, mérgező anyagokkal telítődik a szervezetünk, s ez kimerültséghez vezethet, és más egészségügyi problémához, sőt zavarossá teheti gondolkozásunkat is. Eközben a szaporodó gombatelepek savat termelnek, amely egyre savasabbá teszi a belső környezetünket. Ez a savas irányba történő eltolódás gyakran lehetővé teszi más káros mikroorganizmusok számára, hogy megtelepedjenek a bélrendszerben, további toxinokat termelve és egészségünket károsítva.  A Candida béta-alanint is termel, ez a vegyület befolyásolja a taurin nevű aminosav vesében történő visszaszívódását. A taurin-anyagcsere megzavarása alacsony magnézium- és kálium-szinthez vezethet, ezek az ionok viszont létfontosságúak a vérkeringés és a vérnyomás szabályozásában. A taurinszint megzavarása felboríthatja a máj méregtelenítő működését is. A végeredmény:  immunrendszerünk legyengül, sebezhetőbbé téve minket másodlagos fertőzésekkel szemben, de a libidóra is negatív hatással van. Mindezek mellet előfordulhat hüvelygyulladás, puffadás és gázképződés, gyomorégés és egy sor egyéb egészségügyi tünet is. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a candidiasist legjobban egy olyan egészségügyi szakember diagnosztizálhatja, aki alaposan elemzi a személyes kórtörténetünket. A vizsgálathoz gyakran hozzátartozik egy élesztőgombás megbetegedésekkel kapcsolatos kérdőív. A hagyományos orvosok gombaellenes szerekkel kezelik az élesztőgombás megbetegedéseket. Ezek a szerek hatékonyan pusztítják a Candidát, viszont ha nem változtatunk a fertőzést kiváltó körülményeket, akkor a gomba általában visszatér. Ráadásul ezeket a gyógyszereket a szervezet eltávolíthatja, mielőtt eljutnának a vastagbélbe, így a Candida túlélhet az emésztőcsatornánknak ebben a szakaszában.

Hogyan tudjuk visszacsalogatni a jótékony baktériumokat?

A Candida elkerülésére akkor van a legnagyobb esélyünk, ha megváltoztatjuk étrendünket és olyan étrendkiegészítőket szedünk, amelyek támogatják szervezetünket a Candida elleni „harcban”. Dr. Nichols szerint a Candidától való megszabaduláshoz kulcsfontosságú az olyan probiotikus étrendkiegészítőket szedése, amelyek tartalmazzák az emésztőcsatorna egészségét megőrző jótékony baktériumokat. „Az egyik legelső tennivaló a jótékony baktériumok visszatelepítése. A probiotikumok segítenek az emésztőrendszer optimális egészségi állapotának helyreállításában.”

A cukrot tartalmazó ételek elhagyása szintén segíti a szervezet gombafertőzés elleni küzdelmét. A Candida kedveli a cukros környezetet, viszont az immunrendszert gyengítheti a túl sok egyszerű szénhidrát fogyasztása. Jonathan Kalman, San Diegoban praktizáló természetgyógyász kifejti: „A finomított étrend csak rosszabbá teszi a Candidát.” „Figyelni kell arra, hogy ne együnk túl sok édességet” teszi hozzá Dr. Nichols.  „A Candida elleni étrendnél meg kell maradni az alacsony glikémiás indexű zöldségeknél (alacsony cukortartalmú zöldségeknél). Korlátozni kell a gyümölcsfogyasztást, kevesebb édesítőszert és gyümölcslevet kell használni.” Dr. Kalman arra is figyelmeztet, hogy amikor valaki „a Candida-betegség akut fázisában van, kerülnie kellene a szeszesitalok, a sajtok, az aszalt gyümölcsök és a földimogyoró fogyasztását.”

Gyógyszer-rezisztens Candida

A legfrissebb tanulmányok azt mutatják, hogy a Candida valószínűleg rezisztenciát alakít ki a gombaellenes gyógyszerekkel szemben. Ennek következtében hosszútávon jobb stratégiának tűnhet, ha Candida-elleni étrendet alakítunk ki, és természetes étrendkiegészítőket szedünk, amelyek szervezetünk védekezőképességét erősítik, mint az, ha csakis kizárólag a hagyományos gyógyszerek hatásaira támaszkodunk. „Régebben úgy gondoltuk, ha végigcsinál valaki egy gyógyszeres kúrát, akkor kiirtja az összes gombát vagy egyéb kórokozót. Ha esetleg megmarad néhány gyógyszer-rezisztens szervezet, később azok is kipusztulnak.” - magyarázza Linda Kohn, PhD, a mississauga-i Tennessee Egyetem kutatója. Az újabb eredmények szerint viszont a rezisztens mikrobák fennmaradnak. „A kutatásainkból kiderült, hogy a rezisztens mikrobák „versenyképesek”, továbbfejlődhetnek és alkalmazkodással viszonylag könnyen úrrá lesznek a nehézségeken.”- jegyzi meg James Anderson, PhD, a Candidát tanulmányozó kutatócsoport másik tudósa. „Némelyik populációban a gyógyszer-rezisztens mikrobák még gyorsabban is nőttek és kezdték kiszorítani a gyógyszer-rezisztenciát nem mutató mikrobákat.” – mutatott rá a kutató.

Tippek a Candida-ellenes étrend kialakításához:

•    hagyja el a cukrot az ételeiből, használjon steviát és Lo Hant édesítőszerként
•    hagyja el vagy mérsékelje a fehér lisztből készült ételek fogyasztását
•    ne igyon semmiféle cukros üdítőt, helyettük fogyasszon nagy mennyiségű vizet és koffeinmentes gyógyteákat
•    igyon gyümölcslé helyett friss zöldségleveket
•    csak bioboltban vett almaecetet fogyasszon, kerülje a másféle eceteket, a majonézt, a szójaszószt vagy salátaönteteket; használjon frissen facsart citromlevet ecet helyett
•    fogyasszon organikus zöldségeket
•    csökkentse a bab és a burgonya fogyasztását
•    fogyasszon sok halat, tojást, organikus húst és tofut
•    a dióféléket fogyasztás előtt áztassa egy éjszakán át tisztított vízben
•    a teljes értékű magvakat (barna rizs, amaránt, pohánka, köles, zab, teff, kamut vagy tönkölybúza) szintén áztassa be
•    használjon hidegen sajtolt olajat, csökkentse a vaj fogyasztását

Sokféle gyógynövény különösen hatékony a Candida megfékezésében
Uva ursi (medveszőlő): a német E-Bizottság (amely a gyógynövényeket szabályozza) szerint a Candida fertőzés megelőzésére alkalmas

Neem levél: olyan természetes összetevőket tartalmaz, melyek segítenek a szervezetnek a kórokozók elpusztításában

Olíva levél: támogatja az immunrendszert a Candida és más gombák elleni küzdelemben

Mahónia gyökér: berberint, egy természetes antibiotikumot tartalmaz

Oregano levél: gombaellenes alkaloidokat tartalmaz

Berberin-szulfát: ez a borbolyából származó természetes anyag baktérium- és gombaölő hatású

Kalcium-undecilenát: a ricinusból származó Candida-ellenes anyag

A Candida kiirtásában segíthet az is, ha az étkezések között enzimeket szedünk, melyek a candida sejtek sejtfalát támadják meg. Lefekvés előtt, éhgyomorra szedjen proteázt, cellulázt, hemicellulázt, lizozimet, amilázt, lipázt, invertázt, maltázt és laktázt tartalmazó étrendkiegészítőt. Emésztőrendszerünk működését segíthetjük azzal, ha növényi alapú enzimeket szedünk az étkezések előtt és után. Ezek általában proteázt, lipázt, cellulázt és amilázt tartalmaznak.
A hal- és lenolajat, valamint lipázt (a zsírok lebontását végző enzimet) tartalmazó készítmények szedésével megnövelhetjük a szervezet ellenállóképességét az élesztőgombákkal és más fertőzésekkel szemben. A halolaj és egyéb jótékony zsírok bizonyítottan segítenek a gyulladás leküzdésében. Az emésztőcsatorna regenerációjának elősegítése érdekében szedjen L-glumatint, N-acetil-glukózamint és gamma-orizanolt naponta egy vagy két alkalommal az étkezések között. A bél regenerációját azok a rostkészítmények is segítik, amelyek lent és fruktooligoszacharidokat tartalmaznak (ez utóbbiak a jótékony bélflóra táplálásában játszanak fontos szerepet.
 
Immunrendszer-erősítők

A Candida túlszaporodása sokszor annak jele, hogy immunrendszerünknek segítségre van szüksége. Ha B-vitaminokat és egyéb nyomelemeket tartalmazó multivitamint és ásványi anyag-készítményt szedünk, azzal erősítjük az immunrendszerünket. Az antioxidánsok, pl. C-vitamin, A-vitamin, cink és szelén bevitele szintén elősegíti az immunrendszer működését.
A Candida elleni harc során, az első egy-három hónapban (a fertőzés kiterjedtségétől függően) a kúrának tartalmaznia kell a Candida elleni gyógynövények, enzimek, esszenciális zsírsavak, rostkészítmény, probiotikum, L-glutamin, N-acetil-glukózamin, ezenkívül multivitamin / ásványi anyag készítmény szedését. Ez után a kezdeti időszak után el lehet hagyni a gombaellenes gyógynövények szedését, de az enzimek és étrendkiegészítők szedését érdem még folytatni.

Szólj hozzá!

Címkék: candida élesztőgombák candidiasis albicans

A bejegyzés trackback címe:

https://drdetox.blog.hu/api/trackback/id/tr12609717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása